„Отворена врата“

Не само да је данас био леп и сунчан дан, него су нам данас у посети били будући прваци са својим родитељима.

Прво смо се мало играли и такмичили на полигону. Мали Змајевци хитро су обилазили препреке и показали да ће ускоро бити озбиљни спортисти. У холу школе наставници су презентовали своје предмете.

Мали Змајевци су са родитељима могли видети учионицу за продужени боравак, школску библиотеку или проверити знање у квизу, који су припремили ученици 8. разреда.

И за крај најлепше, упознавање са будућом учитељицом! Следеће школске године, учитељице у првом разреду биће Радмила Комленић и Весна Оприн, које су са својим ученицима, дочекале мале змајевце у учионицама.

 

Позив на „Отворена врата“

Поштовани родитељи и драга децо,
позивамо вас на „Отворена врата“ 22.03.2017. u 17h, на један час дружења. Желимо да вам представимо шта знамо и умемо, какве резултате остварујемо. Упознајте простор школе, савремену технологију коју користимо у раду и топлу атмосферу коју стварамо сви заједно.  🙂

Oкружно такмичење из роботикe

У суботу 18. марта 2017. године, хол наше школе био је препун робота!

Око столова су ужурбано ишли ученици, носећи жице, батерије, рачунаре.

Цео амбијент, личио је на сцену из научно фантастичних филмова.

А у ствари, одржавало се општинско – окружно такмичење из  техничког и информатичког образовања „РОБО-ИНТ Инвент “.  Предмет такмичења биле су роботика и интерфејс  технологије, па сте могли видети робота који прати линију на подлози, робота који црта, најављује посетиоце или укључује вентилатор када се повиси температура. Такмичари су демонстрирали начин рада, објашњавали како је дошло до израде модела, а кроз одбрану рада, потврђивали самосталаност у раду. Ученици наше школе, предвођени ментором Милошем Сором,  остварили су значајне резултате!

Петар Милинов из 81 – 1. место!

Славиша Шћекић из 72 – 3. место!

Иван Лалић из 71 – 3. место!

Сва тројица имају пласман на републичко такмичење! Браво момци!

 

Дупло злато за Марка

Међународни теквондо куп „Зрењанин опен“ одржан је по 7. пут у Зрењанину у недељу 12.3.2017. Учествовало је више од шесто такмичара из 11 земаља.

Иако се први пут такмичио у дисциплини кик Марко Вуков, ученик II2 освојио је 1. место.

Другу златну медаљу освојио је боривши се са годину дана старијим играчем из Новог Сада.

На листи од 39 најбољих такмичара овог купа, у конкуренцији пионира, Б категорије, узраста од 9-11 година, Марко заузима такође 1. место.

Од срца честитамо!

Кенгур без граница

У нашој школи је одржано међународно математичко такмичење „Кенгур без граница“. Много наших ученика је било заинтересовано да решава ове интересантне логичке задатке. Сваке године има и ученика који се добро пласирају, што очекујемо и ове године.  🙂

 

Општинско такмичење из Информатике

У суботу 4. марта 2017. године у основној школи „Доситеј Обрадовић“ у Зрењанину одржано је општинско такмичење ученика основних школа из рачунарства, које организује Друштво математичара Србије под покровитељством Министарство просвете, науке и технолошког  развоја.

Ове године нашу школу представљали су Мајда Фехер из 72 и Алекса Грубачки из 71 разреда.

Браво за наше такмичаре, а Алекси честитамо на освојеном 3 месту!

Истраживачки рад на часу географије

Истраживачки рад на часу географије донео је много задовољства ученицима!
Ово је само део њихових радова. За њихову мотивисаност и елан побринула се
наставница Даница Димитријевић.

Срећа, срећа, радост!

И ето нас на зимском распусту. Иза нас је прво полугодиште, а  ускоро и 2016. година. Пролетело је у учењу,  игри и дружењу.

Последњег  дана овог полугодишта, за ученике нижих разреда смо организовали приредбу и журку у холу наше школе.

 На распуст идемо заслужено, да дочекамо  Нову годину и Божић, у кругу својих породица и пријатеља <3

Свима нама –  Змајевцима и пријатељима Змајеваца, желимо срећан распуст, Новогодишње и Божићне празнике, да их проведемо у здрављу, миру и весељу… Срећно!

Дечји савез нижих разреда

novogodisnja_zurka_01 novogodisnja_zurka_02

Игром кроз превенцију насиља

Све већи број деце показује одређене облике насилног понашања током различитих фаза свог одрастања.  Поставља се питање шта чинити и како поступити са децом у тим ситуацијама? Понекад одрасли, родитељи, учитељи, наставници па и стручњаци, осећају немоћ и тешко им је да адекватно одреагују на насилна понашања деце.

Можда одрасли понекад могу да буду немоћни у интервенцији, али зато морају да буду моћни у превенцији и да се чврсто држе става – „Свако насиље се може спречити“.

Из тог разлога  и наша школа има “ПРОГРАМ ПРЕВЕНЦИЈЕ НАСИЉА, ЗЛОСТАВЉАЊА И ЗАНЕМАРИВАЊА”. Кроз активности овог програма колектив школе жели да заштити децу која су изложена насилном понашању својих вршњака, али и да помогне деци која се насилно понашају.

У циљу подизање нивоа свести и осетљивости за препознавање насиља педагогица у сарадњи са учитељима покреће програм радионица под називом „ИГРОТЕКА“.

Наша “ИГРОТЕKА” је део превентивног програма школе и њоме желимо да едукујемо децу да насилна понашања уоче на време и да се на мирољубив начин боре против њих.

Припремљене игровне активности имају за циљ да код деце развијају: вештине комуникације, способност препознавања сопствених и уочавања туђих емоција, способност прихватања себе (ко сам ја и шта желим), способност контроле сопствених емоција односно да једноставно утичу на то да се деца развију у зреле личности.

Први део “ИГРОТЕKЕ” односи се на вештину комуникације која доприноси решавању проблема на ненасилан и конструктиван начин, а децу учи препознавању, како сопствених, тако и туђих особина, потреба, интереса и жеља, што представља добар предуслов за конструктивно решавање проблема.

Други део подразумева укључивање родитеља, као неког ко ће давати подршку ученицима, учитељима и наставницима у борби против вршњачког насиља.

Игрице које ће бити реализоване међу ученицима IV и V разреда ове школске године, представљају одличну подршку превентивном раду на смањењу броја вршњачког насиља и могу се изводити на часовима одељењске заједнице.

До краја полугодишта одржаће се неколикo игровних радионица за развој способности самоспознаје у IV-2 и једна у IV-1  :

  1. Ко сам ја?
  2. Како ме виде други?
  3. Волим – не волим!
  4. Ковчег жеља

Одељенски правилник 4/2

Бонтон (фр. Бон Тон значи добар тон) је књига или скуп правила понашања којег би се требао придржавати сваки припадник друштва. Бонтон нас учи како се треба понашати, изгледати , разговарати и др. у различитим ситуацијама.

Бонтон посебно осуђује вређање, псовање и физичко обрачунавање.

Особе које не познају бонтон, или га се не придржавају, нису прихваћене у свим друштвима те се сматрају непристојнима и лоше васпитанима.

У школи и сваком одељењу је веома важно правилно понашање. Са лепим понашањем, све је у школи и лепше и лакше. Али, није довољно рећи:

-Лепо се понашај!

– Буди друг!

– Буди фин!

Узајамно поштовање и другарство градимо заједно. Зато се у одељењу сви договорамо око правила до којих нам је стало и која ће нам помоћи да се боље слажемо.

А када се договоримо – то запишемо, будемо креативни, па и нацртамо, а онда закачимо на видљиво место у учионици.

Тако настане, само ваш одељенски правилник понашања.

Тада се сви могу лако подсетити на правила лепог, другарског понашања!

Р.К.