ДАН СВЕТСКИХ ЈЕЗИКА – обележен у школи „Јован Јовановић Змај“

Европски дан језика установљен је током Европске године језика 2001. године и од тада се редовно обележава у 47 држава чланица СЕ, међу којима је и Србија, са жељом да охрабри 800 милиона Европљана да уче више језика, као и да упозори јавност о важности учења језика ради повећања степена плурилингвализма и међукултуролошког разумевања.

Савет Европе жели да промовише богату језичку и културолошку разноликост Европе која се мора сачувати и појачати, па охрабрује учење језика у школама или изван њих, током целог живота, било да се ради о студирању, потребама професије, мобилности, или због задовољства и размене мишљења.

У нашој школи 26. септембар је обележен међу ученицима виших разреда који већ уче 2 страна језика: ЕНГЛЕСКИ И ШПАНСКИ ЈЕЗИК. На овај начин они не само да уче да говоре ова два језика већ упознају и културу држава где се ови језици говоре као матерњи језици.

Ученици V-2, VII-1 i VIII-2 учествовали су у јединственом начину обележавања овог датума снимајући кратак филм у којем на неколико светских језика показују како се каже: здраво и волим те.