На одушевљење нас Змајеваца, овог понедељка дочекала нас је школа у новом уметничком руху. Иза школске зграде, зидове су красили нови мурали. Како је до ове сјајне уметничке донације и реализације дошло, испричала нам је наша наставница ликовне културе, Наташа Живков Стојков.

„Пријавила сам се на радионицу Street Art Residencies у оквиру фестивала „На сопствени погон“ и тако је почело

Организатор радионице је Владимир Палибрк из Панчева, ментор радионице – мултимедијални уметник Јован Обрадовић Шпира из Новог Сада, са гостима професором вајарства на Академији уметности Александром Бунчићем и студентом Даниелом Пенграфер, из Нигерије, композиторком Александром Вребалов из Њу Јорка и групом пријављених полазника из Зрењанина међу којима су били Ана Станар (историчарка уметности и професорка ликовне културе) и ја, Наташа Ж.Стојков (сликарка и наставница ликовне културе), петоро ђака из основне школе и један гимназијалац.

Пре сусрета и релизације мурала имали смо састанак преко зум- апликације где смо се упознали међусобно, а ментор Шпира нам је кроз предавање о историји графита, уметницима, стиловима и опреми приближио „уличну уметност“. Свако од нас је добио задатак да нацрта скицу коју је он накнадо обрадио у фотошопу како би створио целину и нама помогао да што ефикасније пренесемо на зид. Мајсторски! Хвала на свему.

Како су тада још увек били у потрази за зидовима у Зрењанину на којима би радили мурале, ја сам им предложила да дођу у нашу школу, јер имамо већ припремљене бело окречене зидове планиране за осликавање са ђацима на пролеће.

Нас тринаесторо смо, прошлог викенда 30-31.10.2021, осликали 28м зида иза школске зграде, успут се дивно дружили, сазнали много тога и оставили лепа уметничка дела која можете видети на фотографијама. Наш рад су испратила два фотографа, једна уметница из Београда и новинар из Ваљева. То је био сусрет позитивних, предусретљивих и ведрих људи.

Сличну уметничку радионицу и осликавање нових мурала, планирали смо за викенд који долази, када ће нам се придружити још тројица уметника из Панчева“.

Велико хвала нашој колегиници Наташи и уметницима који су овако несебично даровали, нас, наше ђаке и школу, те показали колико је ликовна уметност моћан медиј, носилац не само лепоте, већ и хуманизма.

Учитељица Радмила Беба Комленић

„Na sopstveni pogon“ u više gradova Srbije, jačanje nezavisne scene