Ученик:  Знамо да се све мења. Колико се у односу на време кад сте Ви били основац променио однос наставника и ученика?

Директор: Panta rei -Све тече и све се креће… каже стара грчка изрека. Тако се и однос наставника и ученика мења у складу са друштвеним и економским променама. Центар догађаја у школи  није више наставник, него ученик.

Ученик: Шта Вам се допада, а шта не код данашњих генерација основаца?

Директор: Допада ми се у сваком случају огромна количина позитивне енергије. Не допада ми се турбо фолк или техно музика коју слушају, али исто тако, сећам се да се ни мојим родитељима није свидела рок и блуз музика коју сам ја слушао, док сам био ученик. Не допада ми се сазнање да је  мали број ученика укључен у редовно и систематско вежбање у неком од многобројних спортских клубова у граду.

Ученик: Ко су били Ваши идоли и шта мислите о идолима које данас имају млади?

Директор: Моји идоли, пре бих рекао узори, углавном сам их налазио на спортском пољу, су били: Бојан Крижај, Драгутин Шурбек, Игор Милановић… Уколико бирате Нолета, Јелену и Ану за идоле, мислим да сте на правом путу…

Ученик: Како видите школу уопште за двадесет пет година? Има ли ту напретка или се ништа значајно неће мењати?

Директор: Мислим да ће бити појачана улога рачунара, чак мислим да ће ученици моћи од куће да прате наставу. Искрено се надам да ће вредност живе речи и вербалне комуникације ипак бити незамењиви.

Ученик: Замислите  ситуације:

–         Школа гори, сви ученици си спашени, али ватрогасци одбијају да покупе дневнике и осталу документацију из пожара. Ко ће то спасити?

–         Данас у школи није стигла ужина. Куварица штрајкује и неће ништа да спреми. Већина деце је страшно гладно. Шта ће се десити?

Директор: Осећај за хумор примењљив на озбиљне ситуације, свакако је показатељ улажења у зрело доба ваше генерације. Не бих угрозио ничију безбедност,осим своју у спашавању дневника у пожару, а при штрајку куварице, вероватно бих вам ја правио ужину.

Ученик: Можете ли за крај препоручити нашим Змајевцима  које књиге треба обавезно да прочитају, које филмове да погледају и које песме да послушају?

Директор: А што се књига тиче, почните да се упознајете са делима Мике Антића, Иве Андрића. Филм «Лептир»  са Дастином Хофманом у главној улози је нешто што бих вам свакако препоручио; од музике, послушајте Ерика Клептона, Сантану… рок и блуз, зна се.

Милица Раушки VIII2