Тога дана све је затамнело…Ваздух је био тежак од греха који је почињен. Небеса су плакала над моштима највећег Српског светитеља. И ветар је јецао разносећи прах његових костију које су Турци безбожно спалили,  уништавајући последње остатке једне од највећих српских личности. Прах је летео пространством Србије,  прелазећи бескрајну природу,  лебдећи изнад нежних влати траве. Уморни цвет је подигао главицу када се на њега спустио најсветији прах. Прах Светог Саве. 

У ваздуху се и даље,  после стотину година осећа његово присуство.Он нас вуче, бодри,  да се просветимо,   да радимо на свом знању,  јер оно нас може уздићи у непрегледне висине. Својим радом и делом Сава је,   од свог бега у манастир па до свог одласка у царство небеско,  живео само за један циљ- просветити свој народ,  учинити га достојним највишег и неисцрпног саѕнања и самоспознаје- вере у Бога.  Често замишљам ту ноћ када је млади Растко Немањић закуцао на врата манастира.Одбацио је власт,  одбацио је материјална богатства, породицу, круну…Али зато је добио највреднију круну од свих,  најбројнију и најсветију породицу од свих,  највеће ботство које се не може иѕбројати у златницицма… Добио је прилику да чини добра дела, добио је прилику да шири најсветије,  добио је највећи поклон Божји. Постао је просвећен и то је несебично делио са својим народом, уздигнувши Србију у Божије висине. 

Свети Сава је један од ретких који се могу назвати правим  верницима. Права вера се огледа у делима.Чак и у малим делима се налазе три најважније ствари: љубав, вера и нада. Када са љубављу подигнеш птиче које је испало из свог гнезда- то је Светосавље. Када живиш за друге и не дозволиш да било шта пољуља твоју веру у живот, онда је у теби прави дух Светог Саве, дух који је напустио његово тело и сада живи у свима нама. 

Цвет се расцветао,  растао и порастао надкриливши читаву земаљску куглу. Оснажен прахом моштију Светитеља, цвет је постао Љубав, Вера и Нада. 

Лена Црквењаков VI2

Лена Црквењаков, ученица VI2,  освојила је прву награду на Литерарном конкурсу ,,Светосавље“ 

 27.   јануара,  2010.   године. 

ЧЕСТИТАМО ЈОЈ!