Што се више ближи пролеће и буди живот природе, како се прве висибабе расцветају и како се остали пролећни цветови отварају, тако нам се ближи један веома посебан и значајан дан. Ускрс.

Велики петак, два дана пред Ускрс, је веома тужан дан, јер је тада Исус Христ умро. Када је дошао и тај велики дан, Ускрс, десило се чудо. Исус Христ је васкрснуо. Од тада је тај дан назван Ускрс и сви хришћани га славе, јер је он веома посебан дан. На велики петак, се кувају, а затим фарбају јаја, а притом свако се труди да офарба јаја у што веселије боје и да их што лепше ишара, како би јаја за Ускрс била што лепша, а прво црвено јаје које је офарбано, узима се за чуваркућу, који мења место са старим. Такође, пошто је Велики петак тужан дан, тај дан сви хришћани посте. Кад осване и тај велики празник, Ускрс, тада се све породице окупљају, затим се износе офарбана јаја, а свако од укућана бира своје јаје и тада почиње међусобно лупање јаја, не би ли укућани добили свог победника, којем је једино јаје остало цело. После лупања јаја, сва полупана јаја се ољуште и поједу за доручак. Такође, пошто је овај дан весео празник, пост престаје и прелази се на мрсну храну.

На овај празник, када се све породице окупе, настаје опште славље и сви су тада радосни. Људи се веселе и радују, а првенствено воле и мире.

Дуња Павковић VII1