22.11.2019. у Културном центру свечаном приредбом, прославили смо 57.-му годину постојања наше школе. За овај  рођендан извели смо приредбу, колаж од плеса, музике, драматизација и рецитација… колаж радости, смеха, другарства и љубави.

По први пут, свечаност су водили мали-велики Змајевци, ученици нижих разреда, самоуверено, јасно и гласно, Катарина Ћурчин и Михајло Шкундрић, другари из  истог одељења, 3-2.

На самом почетку програма, представили су се мили гости, наши млађи другари, хор вртића “Алиса у земљи чуда” и “Чика Јова Змај” и њихове сјајне васпитачице. Разнежили су нас дивно отпеваним песмама “Шест година” и “Музика је пут до среће”.

Учесници из вртића “Алиса у земљи чуда”су  биле две припремне групе са васпитачима: Сандра Крстески, Мирослав Голић, Рада Дабић и Јелена Травар. Учесници из вртића “Чика Јова Змај”, били су старија и припремна група са васпитачима: Милка Дупало, Милана Сворцан, Бранка Пушоња и Наташа Војин.

Испред свих нас Змајеваца, драгу публику у препуној сали, поздравила је и приредбу отворила, наша директорка школе, Тања Рођенков. У свом обраћању, директорка је похвалила успехе наших ђака и колектива, захвалила се вртићима, драгим гостима,  локалној заједници, доброчинитељима и спонзорима наше школе, родитељима, комшијама, суграђанима који су са нама заједно учествовали у бројним хуманитарним активностима. Посебно је истакла значај добре сарадње свих учесника у образовању наших ђака, јер тако, у различитим наставним и ваннаставним активностима у договарању, међусобној подршци, сви напредујемо више, брже и боље.

Најмлађи, зато и најслађи Змајевци, наши прваци извели су веселе дечије песмице. Ученици 1-1 са учитељицом Наташом Вујин Белча, отпевали су шаљиву песму „Зечје ухо“, Д.Максимовић. Њихови другари из 1-2 са учитељицом Горданом Ивошевић изабрали су народну песму „Игра коло“, динамично је отпевали, истовремено вешто штапићима, ритмички пратили мелодију.

Након малишана на сцену су наступили ученици виших разреда Јана Веселиновић и Јована Стојиновић из 7-2, Јован Попов и Илија Кантар из 6-2 разреда. Публику су насмејали својом глумом у скечу „Женски разговори“, Д. Радовића. Да тако опуштено, драмски изражајно и успешно изведу ову тачку, омогућила је њихова наставница Јелена Марковић.

Ученици 3-2 разреда, показали су како са наставницом Јасном Маћош уче енглески језик и уз популарну музику, те су отпевали песму „Hapier“ , уз плес шест ученица које су самостално осмислиле кореографију. То су Теодора Анђелковић, Нина Тапавички, Тамара Вуков, Милица Рајић, Катарина Ћурчин и Уна Радошевић. На сцени смо видели умеће, таленат и самосталност малих ђака.

Хор и оркестар ученика од 5. до 8. рареда, са наставником Велисавом Белићем, припремио је три нумере које су оставиле без даха публику у сали. Одушевило нас је хармонично  певање чак педесет хориста, као и свирање фантастичних чланова оркестра: Тефик Шабановски – перкусије и кларинет, Езер Рамић – перкусије, Мануел Рамић (бивши Змајевац) – перкусије, Ана Берберски – гитара, Лара Шофејовић – флаута, Мила Кочишев – флаута. Наставник Веља нас је већ навикао да ће музички део који он припрема изазвати овације публике, што се и ове године десило. Песме у којима су тако блистали су: “Девојко мала” музика из филма “Љубав и мода”,“На твојим уснама” од групе  Галија,“А и ти ме изневјери” од групе Бијело дугме.

Зашто је важно бити добар друг, да ли се чујемо, да ли се разумемо, како се слажемо, како се споразумевамо, све су нам то показали својим скечом „Фудбалска дружина“, ученици 4-2 са својом учитељицом Данијелом Попов. Вешти фудбалери су се истакли способностима егзибиционог жонглирања лоптом, али и малим глумачким бравурама, којима су послали поруку о значају пријатељства.

Малишани су ове године били најбројнији учесници приредбе, те су се свечаности придружили и ученици 2-2 са својом учитељицом Наташом Скоко. Они су сунчано сјајни, у жутим мајицама, показали како се на часовима музичке културе учи певање, али и уиграни плес. Раздрагано су отпевали и отплесали песму „Школа“ Д. Лукића уз модеран музички аранжман. Њихову тачку је ритмично пратио аплауз одушевљене публике.

Српских књижевних великана је много, њихова уметност неисцрпна инспирација за нас у образовању, те смо чувену песму Љубивоја Ршумовића, „Десет љутих гусара“  видели у драматизацији ученика 3-2, са учитељицом Радмилом Комленић. Гусарски су бркови, опасно поскакивали док су мали ђаци вешто, у љутитом маниру, како песма и захтева, изговарали ове духовите стихове.

Вече је протицало у ведрој , музиком обојеној атмосфери, те смо били очарани још једним модерним плесом, наших Змајевки из 3-1, са учитељицом Весном Оприн. Модерна и позната песма групе „Tones & I“, модерни црвено плави костими на преслатким девојчицама које су насмејане плесале, измамили су поново аплауз публике, која им је громогласно пружила подршку.

На самом крају, истичем, да је у овој свечаност, учествовало готово 200 деце. Сви учесници су се наизменично смењивали, међусобно пратили и подржавали. Није ни чудо што је читава приредба одисала радошћу и слогом. Тако то раде Змајевци!

Поред малих водитеља, презентација на видео биму, сликом и речи је најављивала сваку тачку, сваког учесника. За шармантан, детаљан и уметнички изглед ППТ-а заслужне су наставница ликовне културе Наташа Живков Стојков (која је и аутор сценографије) и педагогица Андријана Илијевски.

Организатор ове свечансти је директорка школе Тања Рођенков.

Сценарио приредбе је сачинила учитељица Радмила Комленић.

Координатори приредбе су биле учитељица Радмила Комленић и наставница ликовне културе Наташа Живков Стојков.

Хвала на фотографијијама Фото АС -у.

Хвала за простор и техничку подршку Културном центру, Зрењанин.

Хвала и медијима који су забележили наш свечани догађај:

Zrklik:

https://www.zrklik.com/2019/11/priredbom-zmajev-kolaz-obelezen-dan-os-jovan-jovanovic-zmaj/?fbclid=IwAR0zj49-q_0FS4sXbp7Oq5nVl6XMoawlchAbGBnt3PlfACE2eh08yHJiO1E

 

KTV televizija:

https://www.youtube.com/watch?v=VEiJuPTFy5Q&fbclid=IwAR0Lv9xOibzRMdH7GP3nRsVF94nN9Q0vB-pKfx9LAgH88JDZd3fUILBY-uI

Р.К.