Основна школа „Јован Јовановић Змај“ из Зрењанина, била је организатор и домаћин уметничког пројекта, којим се поносимо – 1. ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ, чији су идејни творци и организатори академски графичар Душко Кирћански и наставница ликовне културе Наташа Живков Стојков, а покровитељ директорка школе Тања Рођенков.

Пројекат је обухватио предавање, стицање знања, скицирање, такмичење, дружење са ликовним уметницима и осликавање мурала на зидовима у школском дворишту Змаја.

Први део је одржан 6.маја 2022.  и предавању о историји МУРАЛА, Ане Станар, историчарке уметности, присуствовали су ученици из девет зрењанинских школа. Затим су у периоду од двадесетак дана, ученици израђивали скице које су реализовали на зидовима нашег дворишта 28. и 29. маја.

Змај је мала школа, али позната надалеко по успешним ђацима и њиховим наставницима, као и по топлој атмосфери у окриљу ведрих  боја. Мурали који украшавају нашу школу, споља и изнутра, јасни су показатељи колико сви Змајевци држе до креативности. Ипак, морам истаћи, да увек ново ликовно измаштавање покреће и реализује, управо, наша колегиница Наташа Живков Стојков, ауторка пројекта – 1.ЛИКОВНА КОЛОНИЈА.

Она је припремила зидове подлогом, који су осликани четкицама даровитих ликовњака. Много радости нам је донело ово уметничко догађање, јер овакво стварање које има за циљ развој умећа, вештина, примењивање стечених знања, ликовно остварење измаштаних снова, дружење и допринос заједници – то је пример који треба следити.

Захвални смо зрењанинским уметницима који су се прикључили пројекту, пружили подршку талентованим ђацима, дружили се са њима и нама, те на крају и поклонили школи, свако своје ликовно дело. Имена ових сјајних уметника и добротвора су: Душко Кирћански, Растко Стефановић, Предраг Лојаница, Милица Арсић, Надица Симјановски и Наташа Живков Стојков.

Речи хвале заслужују и сви они који су овај пројекат подржали донацијама:

Град Зрењанин

Месна заједница „Шумица“

СГР. „ПЛП-Тапаи“

Зем.задруга „Мркшићеви салаши“

Д.О.О.“Гомекс“

„Фото студио Ас“

Д.О.О. „Импел“

Књижара „Простор“ и

Невладина организација „Street Art Residencies“ из Панчева

Текст: Радмила Беба Комленић