Данас је посебан и веома свечан дан, дан када се обележава један велики светац који је проширио писменост у нашој земљи оснивајући многобројне школе. Наши ђаци и наставници који учествују у обележавању овог дана, 27. јануара, посебно су се посветили да овај дан буде свечан. Наставнице српског језика Верица Вајагић и Јелена Марковић су направиле избор текстова и припремиле рецитаторе, док је наставница Даниела Аврам дириговала хором и избором изведених песама.

Свечаност је започета освећењем славског колача и обраћањем „домаћице славе“, наставнице Јелене Марковић, која је пренела своју част куме предајући, на симболичан начин јабуку, Марији Ћурчин, мајци наше успешне ученице Катарине, и члану Школског одбора.

Хор је отпевао химну Светом Сави уз поздрав публике која је певала заједно са њима. На бину су изашли Јелена Турински и Миљан Дабић, ученици 7-1, који су изговарали добро познате стихове о Светом Сави. Чули су се и стихови наших познатих песника: Десанке Максимовић, Војислава Илића, Матије Бећковића… Њихове стихове су са жаром у очима и срцем у гласу рецитовали ученици 6-2: Михајло Шкундрић, Тамара Вуков, Теодора Анђелковић, Катарина Ћурчин, Теодора Каурић и Милица Рајић и ученици 7-1: Александар Тапавички, Тијана Јашин, Михајло Тешић, Миња Нинков, Тамара Бугарски, Лука Кресојевић и Нина Вуков.

Песме и стихови су се ређали наизменично, а избор песама наставнице музичке културе Даниеле Аврам, је фантастично парирао рецитованим стиховима. Дечији хор наше школе је извео нумере „Анђео мира“, „Свети Сава и Срби“ и „Свети Саво, мудра главо“.

Пред сам крај приредбе Александар Балтић 6-2 и Матеја Ердељан 6-2 који су били посебно упечатљиви, су изрецитовали поучне стихове Матије Бећковића.

Хор је завршио приредбу крешендом изводећи песму „Деца неба“, чија је музика одјекивала целом школом, а публика ју је пропратила громогласним аплаузом!

Светлана Крстанић