Данашњи дан је у „Змају“ обојен у розе и носи снажну поруку: Не желимо насиље!
Међународни дан борбе против вршњачког насиља се обележава сваке године, последње среде у фебруару, под називом „Дан розе мајица“. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости, развијања сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата.

Поводом тога, у Основној школи „Joван Јовановић Змај“ у Зрењанину, организоване су током целе недеље превентивне активности и радионице на тему заштите од насиља и дискриминације.

Ученици су са стручним сарадницима (педагогом школе Дијаном Тањга, дефектологом Аном Влачо Ножинић, и логопедом Зденком Пајић) на креативан начин допринели развијању свести о постојању проблема вршњачког насиља. Активности поводом обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља реализоване су кроз одржавање многобројних радионица. Ученици су персонализовали своје розе мајице тако што су исписивали поруке против насиља и позивали на толеранцију,емпатију и уважавање.

Текст припремила:
Педагог школе Дијана Тањга