Желимо да упутимо искрено саучешће породицама и пријатељима страдалих у трагичним пуцњавама у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, у Младеновцу. Изражавамо наду и снажну жељу за брз опоравак свих повређених.
У овим тешким тренуцима, треба нам узајамна подршка и разумевање, како би наставили даље и покушали да начинимо бољи свет за све нас. Најпре, треба пружити подршку деци у оквиру породице, затим у школи.
Само удружене, породица и школа, могу мењати друштво, стварати бољу, сигурнију будућност.
У периоду који следи, у школи ћемо припремити радионице, разговарати са ученицима о свему што се десило, о томе шта их брине, одговарати на њихова питања. Разговараћемо о ономе о чему смо већ разговарали, а од сада још више, о потреби за међусобним разумевањем, о томе зашто је важно бити добар друг, бити саосећајан, али и о томе зашто је важно тражити подршку када се не осећамо добро и како пружити подршку ономе ко није добро.

До поласка у школу, шаљемо вам смернице како разговарати са децом након оваквих кризних ситуација, које је сачинила организација PIN – Psychosocial Innovation Network у сарадњи са Одељењем за психологију Филозофског факултета у Београду.

Прослеђујемо вам и Приручник о кризним интервенцијама у образовно-васпитним установама, који је објавило Министарство просвете и Друштво психолога Србије .

До скорог виђења, будите добро и чувајте се.

Р.К.