Пројекат „Storytelling у музеју“ са радионицом „Абаџије, рабаџије – на Чонтики вашар“, отворио је један узбудљиви, нови поглед на приступ упознавању културног наслеђа, али и стицању знања уопште. Замислите само амбијент: у сунцем окупаној занатској соби музеја, одвијало се заносно читање приче о добошару и дечаку из прошлости. Причу је пратила ППТ презентација слика из давнина, које су јасно дочаравале живот људи, у нашем граду некада. Након приче, следио је квизић за проверу и утврђивање знања, а на крају ученици су у три групе: Бокалче, Пегла и Смути-тути- фрути, смишљали рекламе за старе производе.
Колико је сјајно осмишљена ова радионица, настала у сарадњи библиотекара из Градске библиотеке и кустоса из Народног музеја, могло се видети по задовољству, мотивацији, инспирацији и на крају, продуктима које су приказали моји ђаци. Све се одвијало баш по нашем „укусу“ – ђаци су на нов начин утврђивали стечена знања о занатима из народне традиције, те тако инспирисани показали маштовитост у писању рекламних стихова, изразили развијене драмске способности, али и добар тимски рад.
За моје веселе ђаке радозналце, овакво путовање кроз време, које се завршило чудесним кромпировим шећером који смо добили на дар, био је незабораван.
Хвала Јелени, Ани, Тањи, Дејану и Влади, што сте нас почастили оваквом културно – образовном посластицом.
Хвала мојим Трећедваићима, што су ме наново учинили поносном учитељицом.
Р.К.