Нова занимања, за која се очекује да ће бити тражена у будућности.

 

  1. БИОИНФОРМАТИЧАР (стручњак за синтетичку биологију)

Користи компјутерске програме за прикупљање, анализу и праћење података о конкретним биолошким функцијама, или карактеристикама, како би стекао боље разумевање сложених биолошких активности. Доводи у везу генетске информације с развојем нових лекова и клиничких третмана. Своје знање користи за спречавање и лечење болести живог света (људи, животиња и биљака).

 

  1. ДИЗАЈНЕР (ИНЖЕЊЕР)  ИНТЕРФЕЈСА

Дизајнира компјутере, апарате, ЦНЦ (Цомпутер Нумерицаллy Цонтроллед) машине, апарате за мобилну комуникацију, софтверске апликације и веб-сајтове имајући у виду искуство корисника и интерактивност. Циљ дизајна је да се кориснику омогући што једноставнија и ефикаснија употреба. Дизајнер мора да усклађује изглед и техничку функционалност производа. Циљ је да се производ користи једноставно и брзо. Због разноликости примене, дизајнери се специјализују за различите области као нпр. софтвер дизајн, веб-дизајн, индустријски дизајн итд.

 

  1. ИНЖЕЊЕР И  ТЕХНИЧАР  КОНТРОЛЕ  КВАЛИТЕТА

Планира и контролише процедуре и активности које ће обезбедити квалитет материјала, робе и услуга. Користи најбоље технике за одређени процес или метод, одређује ниво потребног квалитета и предузима неопходне мере за одржавање или побољшање квалитета. Техничари помажу инжењерима у изради процедура за контролу квалитета и метода, примени технике контроле квалитета, инспекцији и тестирању производа и услуга у различитим фазама.

 

  1. ИНЖЕЊЕР И  ТЕХНИЧАР  ЗА  ЕНЕРГИЈУ  ИЗ  ОБНОВЉИВИХ  ИЗВОРА

Алтернативни извори су сунце, ветар, вода, земљин омотач и различити нуспроизводи из индустрије и пољопривреде који се недовољно или уопште не користе. Инжењер процењује начине коришћења енергије за стамбене и пословне зграде, возила и разне производне системе. Препоручује врсте и системе алтернативне енергије уз које би уштеда била највећа. Пројектује, конструише, тестира и усавршава, енергетске системе. Техничар ради у тиму и помаже инжењеру у свим фазама рада на системима за коришћење енергије из обновљивих извора.

 

  1. КОНСУЛТАНТ ЗА  УЧЕЊЕ  НА  ДАЉИНУ

Развојем мултимедијалних апликација, комуникација између професора и студента/ученика није више сведена само на писану форму и на физичку присутност, већ се помоћу видео и телеконференција комуникација све више употпуњује. Консултант за учење на даљину модерна је верзија ментора који користи савремену методологију за преношење и проверу знања својих ученика и студената. Његов посао је да организује и спроводи одговарајуће курсеве путем интернета, да оцењује и држи консултације.

 

  1. СПЕЦИЈАЛИСТА ЗА  ВИРТУЕЛНУ  БЕЗБЕДНОСТ

Задужен је за контролу и спречавање криминала на интернету. Развојем интернета све више обавеза обављамо онлајн. Због веће опасности од злоупотребе, расте потреба за стручњацима који ће омогућити да се спроводи закон у овој области. Ови стручњаци су потребни у свим областима у којима се ради са поверљивим информацијама (банкарство, здравство, одбрана и безбедност…)

 

  1. СПЕЦИЈАЛИСТА ЗА  ИНТЕГРИСАНЕ  ДИГИТАЛНЕ  МЕДИЈЕ

Задужен је за креирања садржаја за одређени медиј (нпр. интернет сајт). Креатори садржаја раде све: пишу текстове, фотографишу, интервјуишу, снимају и монтирају интервјуе за подкаст (одложено емитовање), објављују садржаје на сајту и одговарају на коментаре читалаца. Чак се и школе новинарства привикавају на ове промене, проширењем својих програма. Поред свега, ту је и маркетинг – садржаји се рекламирају на друштвеним мрежама попут  Твитера и Фејсбука.

 

  1. СТРУЧЊАК ЗА  ПРОИЗВОДЊУ  ОРГАНСКЕ  ХРАНЕ (инжењер и техничар пољопривреде – биофарминга)

Осигурава квалитет читавог процеса производње здраве хране, по строгим еколошким стандардима. Води рачуна о квалитету земљишта, чистоћи ваздуха, воде и осталих услова који утичу на производњу. здраве хране биљног и животињског порекла. Србија има велики потенцијал за извоз органске хране која је све траженија на светском тржишту.

 

 

  1. СТРУЧЊАК ЗА  УНАПРЕЂЕЊЕ  АПЛИКАЦИЈА  ЗА  МОБИЛНЕ  ТЕЛЕФОНЕ

Развија компјутерске програме који омогућавају вишеструку примену савремених мобилних телефона. Све више послова могуће је обавити преко мобилног телефона, почевши од проверавања банковног стања, преко плаћања рачуна, паркинга, контроле стамбеног простора (паметне куће) и др. Потреба за апликацијама за тзв. смарт (паметне) телефоне расте, како у свету бизниса, тако и у области забаве.

 

  1. ДИГИТАЛНИ МАРКЕТИНГ  АНАЛИТИЧАР

Маркетинг постаје све више заснован на подацима, а мање на „осећају“. Уколико се одлучите за ово занимање, морате бити и креативни, али и да умете да читате податке и будете аналитични, поготово што ће највећи број активности бити врло мерљив.

 

  1. НЕЗАВИСНИ  СТВАРАЛАЦ  САДРЖАЈА (јутјубери и блогери, инфлуенсери, итд.)

 Појединци који креирају своје личне садржаје у оквиру разних ниша и конкуришу чак и великим медијским фирмама. Довољан је пример Yоутубе-а да покаже да је давно прошло време чињеница је да су млади телевизију заменили Yоутубе-ом. Сваког месеца се прегледа више од три милијарди сати видео снимака.

 

  1. СТРУЧЊАК ЗА  ИНФОРМАЦИЈСКУ  СИГУРНОСТ

Риеч је о стручњацима који воде бригу о провођењу сигурносних мера неопходних за заштиту компаније од потенцијалних цyбер напада. Типичан опис посла за ову позицију укључује: развој  сигурносних стандарда фирме , анализу могућих претњи и заштиту осетљивих података

 

  1. РАЗВОЈНИ ОПЕРАТИВНИ  ИНЖЕЊЕР

Сарађује са стручњацима из свих ИТ оделења како би надгледали развој нових система. Такође, на основу  задовољства и реакција корисника, имплементира измене и дораде производа фирме.

 

  1. АРХИТЕКТА ПРЕДУЗЕЋА

Архитекта предузећа је неко ко је одговоран за осигуравање да пословна стратегија компаније користи одговарајућу архитектуру технолошких система за постизање својих циљева. Ентерприсе архитекти имају огроман степен одговорности и обично подносе извештај директно главном директору за информације (ЦИО). Морају бити у току са најновијим трендовима у технологији и одредити да ли ће они бити одговарајуће место за компанију или не..

 

  1. ПРОГРАМСКИ МЕНЏЕР

Осим што морају подстаћи и организовати реализацију одређеног програма и пратити пут његовог  развоја, програмски менаџери  координирају напоре чланова свога тима и спљашних продавача, креирају распореде и временске оквире.

 

 

 

  1. ИНЖЕЊЕР СОФТВЕРА 

Људима на овој позицији поверене су одлуке од великог значаја за компанију, а које се дотичу питања развоја софтwера и могућих замки које се крију на том путу. Такође, посао укључује и постављање технолошких стандарда организације, од језика за кодирање па до програма и платформи који ће се користити.

 

  1. ПРОГРАМЕР АПЛИКАЦИЈА  

Ови радници дизајнирају и унапређују апликације постојећих рачунара, паметних телефона и других уређаја. Додатно, спроводе тестирања софтwерских решења за нове апликације, креирају прототипе производа и пишу упутства за развој апликације.

 

  1. СТРУЧЊАК ЗА  РАЗВОЈ  ИНФРАСТРУКТУРНИХ  СИСТЕМА

Особа која пројектује и гради мреже за приенос података и друге информацијске системе који доприносе развоју фирме/компаније.

 

  1. ВОДИТЕЉ ТИМА  ЗА  РАЗВОЈ  СОФТВЕРА

Ради се о ИТ-евцима који надгледају рад ниже рангираних стручњака за развој софтwера и који представљају креативне умове који стоје иза великих пројеката и програма. Осмишљавају и израђују апликације које људима олакшавају коришћење рачунара.

 

  1. КОНТРОЛОР БАЗЕ  ПОДАТАКА

База података представља огромну мрежу података које је твртка прикупила од интерних и екстерних извора, а за њен дизајн и сигурно похрањивање информација одговорна је једна особа – Контролор базе података.

 

  1. ВОДИТЕЉ ПРОГРАМСКОГ  ИНЖИЊЕРИНГА

Најплаћенијег занимања у ИТ сектору. Ови стручњаци надгледају рад свих развојних и програмских инжењера. Судјелују у креирању нових софтwера или унапрјеђењу постојећих рјешења, проналазећи одговоре за све проблеме који би притом могли искрснути.

  1. ПРОЈЕКТ МЕНАЏЕР                                                                                                                      То су особе задужене за све активности у току израде и реализације пројекта предузећа. Они планирају пројекат, прописују правила, одређују рокове, распоред обављања посла и контролишу рад извршилаца. Менаџери пројекта свој рад обављају у оквиру канцеларија које се налазе у оквиру установе у којој раде. Зависно од врсте пројекта, више су или мање организовани ван просторија предузећа, иако често своје радно време проводе на састанцима како би се створили што бољи услови за израду пројекта.

 

Предлажемо ти да се распиташ о још неким занимањима будућности.

Иако за многе од њих још не постоје школе, тј. школски програми, наћи ћеш начина да не гледаш са страхом у будућност.

педагог школе Верица Радованов